25.9.08

Opinió: Mesures contra la crisi


25/09/08, Callosa d´en Sarriá

Por Cèsar Ferrando i Sanchis, Regidor del Grup Municipal del Bloc Nacionalista Valencià a l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià.

De tots es sabut la difícil conjuntura econòmica actual, en bona part deguda a factors externs a la política local com la crisi financera internacional, l’augment del preu del petroli i de les matèries primes, la greu crisi generalitzada al sector de la construcció, els increments continuats de l’IPC i el fort endeutament de les famílies, entre d’altres.
Com que les administracions locals no són immunes a la crisi i el nostre Ajuntament també està patint d’una manera directa les conseqüències de l’aturada de l’activitat econòmica i atenent a la responsabilitat que tenim des de l’Ajuntament, com a administració més propera als nostres ciutadans, els nostres pressupostos i accions han de reflectir la situació social i econòmica del moment.
Per tot això, cal empendre mesures en diversos fronts, al nostre entendre, en tres principalment que passen pel control de la despesa de l’Ajuntament, el foment de l’economia local i les mesures d’alleujament fiscal a les famílies. Les mesures que proposem son les seguents:
1er: Que l’Ajuntament establisca una sèrie de mesures d’austeritat i de contenció de la despesa política com a mínim, per a tot l’exercici de 2009, concretades en:
• Congelació dels salaris de l’alcalde i els regidors amb dedicació exclusiva i parcial.
• Congelació de les indemnitzacions econòmiques per assistència a plens, juntes de govern i comissions.
• Congelació dels salaris del personal de confiança a disposició de l’Equip de Govern.
• Reducció d’un 50% de la dotació econòmica destinada als grups polítics municipals.
2on: Que l’Ajuntament reduïsca o congele, com a mínim, el Capítol 2 del Pressupost Municipal destinat a despesa correnta per a l’exercici de 2009, tot comprometent-se el Govern Municipal a realitzar un reajustament pressupostari per tal que esta reducció afecte més a partides secundàries com despeses en protocol, celebracions per motius d’inauguracions, publicitat, etc. ; i reforçant partides com les d’assistència social bàsica o de promoció econòmica local.
3er: Que l’Ajuntament es comprometa a no incrementar els impostos i les taxes municipals per damunt de la meitat de l’IPC en 2009, per tal de reduir la pressió fiscal dels ciutadans i ciutadanes.
4t: Que l’Ajuntament millore les mesures d’alleujament fiscal dirigides a les persones i les famílies més desprotegides social i econòmicament: augment de les bonificacions fiscals als grups més desfavorits, o ampliar els terminis i el fraccionament dels pagaments dels tributs locals sense cap recàrrec.
5è: Que l’Ajuntament done màxima prioritat a la implantació del Plan Avanza com a eina de modernització i digitalització de l’administració local, ja que els seus objectius principals són agilitzar els tràmits que han de realitzar tant particulars com empreses amb l’administració, i en segon lloc reduir la despesa econòmica del funcionament administratiu (paper, tintes, comunicacions i notificacions, etc.)
6è: Que l’Ajuntament impulse la creació d’un Fòrum d’Economia i Societat com a eina útil per coordinar, ampliar i canalitzar la col•laboració de tot l’entramat empresarial amb les entitats socials i sobretot, amb les polítiques sectorials i globals dutes a terme per part de l’Ajuntament, i també per part d’altres administracions en el nostre poble; tot això d’una manera eficaç, efectiva i des del punt de vista de la responsabilitat compartida. L’objectiu primer la discussió i l’establiment consensuat de mesures urgents per reactivar l’economia local.
Bona part d’açò venia reflectit en el Pressupost Municipal alternatiu al de l’Equip de Govern que vam presentar en el seu dia, veient la crisi que ens venia al damunt, i que no va ser ni tingut en compte per la resta de grups polítics.

No hay comentarios: