26.12.08

CARTA ALS REIS MAGS: LA MILLORA DEL FINANÇAMENT MUNICIPAL


El govern central ha aprovat recentment la creació d’un Fons Estatal d’Inversió Local per a des de la despesa pública augmentar l’activitat econòmica. La part més positiva del Fons és el seu sistema de distribució, atenent la població de cada municipi. Malgrat això la valoració global de l'acord ha de tenir una part de crítica, ja que estem davant una mesura "pedaç" que serveix per a que el govern central no afronte els reptes més importants i urgents que te el món municipal, com ara: La delimitació de competències dels ajuntaments, i la revisió del seu sistema de finançament.

Però també desvia l'atenció respecte del fracàs a la revisió del sistema de finançament autonòmic. A hores d'ara el govern central ja porta un any sense concretar la seua proposta, i mentre el País Valencià pateix un dèficit fiscal de més de 5.000 milions d’euros anuals. Cal recordar que el Fons d'Inversió Municipal ara aprovat suposarà una injecció de 864 milions d'euros per als ajuntaments valencians, aproximadament un 15 % del dèficit fiscal anual.

Per tot açò, el BLOC, demana als “Reis Mags”:

PRIMER.- Que el govern central garantixca l’autonomia local, mitjançant la clarificació de l’àmbit competencial municipal i el finançament incondicionat.

SEGON.- Que el govern central augmente la participació municipal als ingressos de l’Estat, mitjançant la formula de cessió parcial de tributs (de la mateixa manera que es fa al finançament autonòmic).

TERCER.- L’autonomia fiscal plena als tributs locals. Els ajuntaments disposaran de capacitat normativa per a modificar els seus propis tributs i cap administració eliminarà tributs locals, sense l’acord i la compensació als ajuntaments. Les administracions locals han de poder utilitzar els instruments necessaris per a dotar de major progressivitat als tributs locals, així com concedir bonificacions fiscals als ciutadans amb més dificultats econòmiques.

CUART.- Que el Consell regule la participació municipal als ingressos de la Generalitat, amb la creació d’un fons anual als pressupostos en funció del cost dels serveis de competència compartida (dotat amb un percentatge dels ingressos de la Generalitat als capítols I, II i III), i amb criteris clars i objectius de distribució entre els ajuntaments (criteri de població prioritari). Sols Astúries i el País Valencià no tenen hui per hui un instrument específic de cooperació entre l’administració autonòmica i la local.

CINQUÉ.- Que el Consell augmente el finançament no-condicionat per als ajuntaments front a les subvencions finalistes, la qual cosa requerirà revisar fins i tot l’actuació pressupostaria de les Diputacions.

Cèsar Ferrando i Sanchis, Regidor del Bloc

No hay comentarios: